Akarsu, yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorundadır. Bu engeller büyüklü, küçüklü kaya parçaları bazen de ağaç gövdeleridir. Su kimi zaman da yüksekçe yerlerden dökülerek yoluna devam eder. Suyun yolunu kesen bu engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiler. Suda türbülanslar, dalgalar ve akışta ani sürüklenmekle oluşturur. Akarsu sporlarında, bu tür beyaz ve köpüklü görüntüler sergileyen bölgelere “Rapid” (Şarlak) adı verilir. Akarsularda ki rapid ve çağlayan gibi engeller, zorluk derecelerine göre uluslararası standartlarda sınıflandırılır. Derebeyi Rafting olarak bu zorlukları eğlenceye çevirip güvenli Rafting imkanı sunmaktayız.

Derece 1

Çok basit akıntı Suda hiçbir çalkalanma yoktur. Son derece sakin bir biçimde köpüklenme yapmadan akar.

Derece 2

Basit rapidler. Akıntı azdır. Suyun akışı ve küçük engeller hafif dalgalanmalar oluşturur. Bunlar hiç bir tehlikesi olmayan basit geçişlerdir.

Derece 3

Orta zorlukta rapidler. Nehir, buralarda yüksek sayılabilecek dalgalar oluşturur. Dalga boyu bir metreye varır. Rapidin arkası durgun ve görüş alanı içindedir.

Derece 4

Zor rapidler. Rapidin başlangıcından bitişini görmek her zaman mümkün olmaz. Akıntı, oldukça büyük ve karışık dalgalar oluşturur. Su altı ve su üstü engelleri bulunur. Emniyet için, kıyıda kurtarma ipiyle birlikte ekibin hazır bulunması gerekir.

Derece 5

Çok zor rapidler. Su bazen çavlanlar bazen de çok büyük dalgalar oluşturur. Dalga boyu 5 metreye varabilir. Her taraf bembeyaz köpük içindedir. Dar geçişler olabilir. Bu bölgelerden geçiş için çok deneyimli olmak, zor durumlarda neler yapılacağını iyi bilmek gerekir. Emniyet sistemi kurmadan bu sulara girmek son derece risklidir.

Derece 6

Geçilemeyecek kadar zor rapidler. Nehir buralarda ya metrelerce yukarıdan dökülür ya da ardarda bir dolu engele rastlayarak çok türbülanslı ve dalgalı bir bölge oluşturur.

Rafting deneyimli rehberlerin idaresinde yapıldığında son derece kolay ve güvenli bir doğa sporudur. Derece 4 veya Derece 5 zorluğunda bir nehri, kano veya kayak gibi araçlarla geçmek için yıllar sürecek bir eğitime gereksinim duyulurken, Rafting sporunda deneyimli rehberler yönetiminde olmak koşulu ile, bir kaç saatlik brifing ve kısa bir acil kurtarma eğitimi ile sağlıklı olan herkes geçebilir.

العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschРусскийTürkçe
Open chat
1
Buradayım! Adım Aydın. Milli takım antrenörü ve rafting rehberiyim. Bana dilediğiniz zaman yazabilirsiniz :)
Powered by